V dňoch 20.-24. novembra 2022 Strojnícka fakulta TUKE opäť, už tretí krát, po prestávke spôsobenej COVID-om 19, hostila študentov a profesorov z Južnej Kórey. Tentokrát okrem 10 študentov pod vedením prof. KyoungSoon Lee a prof. Joo Ho Lee zo Sun Moon University boli na návšteve v Košiciach aj dvaja študenti a prof. Yong-Sik Han z Keimyung University.

 

20221123 181423

 

 

Skupina študentov a profesorov juhokórejských univerzít prišla do Košíc v rámci projektu Global Capstone Design Workshop, v rámci ktorého 5 tímov študentov, pričom v každom tíme boli študenti z Kórei a traja študenti zo SjF TUKE, riešilo päť projektov. V Košiciach sa uskutočnilo prvé reálne stretnutie študentov daných tímov, pretože predchádzajúce kontakty boli iba prostredníctvom videokonferencie a ďalej boli študenti v kontakte len cez elektronické komunikačné prostriedky. Na projektoch začali pracovať spoločne od začiatku zimného semestra 2022/2023 online. Išlo o riešenia úloh praxe, pričom výstupom každého z tímov bol reálne vyrobený prototyp, ktorý musel spĺňať predpísané funkcie. Ako príklad môžeme uviesť automaticky pracujúci výstražný trojuholník pri havárii automobilu na diaľnici, identifikácia vodiča na základe zosnímania jeho tváre a prestavenie jeho sedadla v aute na základe jeho preferencií a pod. Za Strojnícku fakultu TUKE sú garantmi spolupráce a organizátormi tohto už tretieho stretnutia študentov z Kórei a Slovenska, prof. Ing. Jozef Bocko, CSc. a prof. Ing. Štefan Segľa, CSc. z Katedry aplikovanej mechaniky a strojného inžinierstva SjF. Pri organizácii stretnutí nám výdatne pomáhal pán Ing. Anton Uhnák, viceprezident SMU pre Českú a Slovenskú republiku. Slovenskí študenti študujúci študijné programy garantované pracovníkmi tejto katedry sa okrem iného podieľali na numerickej simulácii navrhnutých zariadení. Počas návštevy sa uskutočnil teambuilding, hostia si prezreli vybrané pracoviská a laboratóriá Strojníckej fakulty TUKE a študenti pokračovali v dokončovaní prototypov zariadení. V záverečnej fáze si prišiel práce študentov pozrieť prorektor TUKE prof. Ing. Radovan Hudák, PhD. a dekan SjF TUKE Dr.h.c. mult. prof. Ing. Jozef Živčák, PhD., MPH. Po sfunkčnení prototypov sa v predposlednom dni návštevy uskutočnili prezentácie prác študentov a ich hodnotenie. Víťazný tím tvorili študenti Ahhyun Jeon, JunHo Chae, Matej Halajčik, Patrik Pilát a Dávid Savarij.

 

V poslednom dni návštevy sa uskutočnil výlet slovenských a kórejských študentov do historického jadra Levoče a na Štrbské pleso. Večer potom odcestovali kórejskí hostia naspäť do vlasti.

 

Treba konštatovať, že na prácu na projekte boli vybraní najlepší študenti SjF, práce na projekte boli na úkor ich voľného času a riešenie všetkých vzniknutých problémov vyžadovalo z ich strany značné úsilie. Vďaka dobrému teoretickému i praktickému základu, ktorého sa im dostalo pri výučbe v minulých rokoch, splnili svoje úlohy vynikajúco. Okrem práce na riešení zaujímavých úloh poskytla študentom účasť na tomto projekte možnosť zoznámiť sa s kórejskými kolegami, ich kultúrou a zlepšiť si komunikáciu v angličtine.

 

I terajšia návšteva študentov a profesorov splnila naplánované ciele a podľa slov našich hostí splnila ich očakávania. Z kórejskej i z našej strany bola potvrdená ochota pokračovať v podobných projektoch i v budúcnosti.