Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach opäť spája sily s praxou. Vďaka unikátnemu spoločnému výskumno-vývojovému centru medzi akademickou a priemyselnou sférou získa možnosť praxe v oblasti rezného náradia a obrábania ťažko obrobiteľných zliatin, ktoré sú určené predovšetkým pre letecký a kozmický priemysel. Pri tejto príležitosti v stredu 12.2.2020 na pôde fakulty odhalili pamätnú tabuľu o vzájomnej spolupráci.

 

 DSC 0030

 

Študenti tak získali možnosť zapájať sa do špičkových výskumných projektov a zároveň absolvovať stáže a výmenné pobyty na partnerských univerzitách a vo vývojových centrách. Podľa dekana Strojníckej fakulty TUKE Dr. h. c. prof. Ing. Jozefa Živčáka, PhD., MPH sa začína nová éra spolupráce: „Sme pripravení technologicky aj personálne a prijali sme výzvu, ktorá preverí tieto technológie a ľudí, kde integrálnou súčasťou sú hlavne študenti. Implementovali sme hi-tech technológie a keďže ide o ťažko spracovateľné materiály, pri nich musia byť využité primerané technológie.“

Spolupráca prinesie študentom, fakulte aj priemyslu synergický efekt. „Keď študent prejde celým cyklom výrobného procesu, zoznámi sa s materiálmi, algoritmami, technológiami, ktoré sú budúcnosťou, takýto študent určite nebude mať núdzu o zamestnanie v akomkoľvek odvetví priemyslu,“ dodal dekan fakulty prof. Živčák.

Vďaka tejto spolupráci sa môže rozvíjať oblasť priemyslu, ktorá má na Slovensku zatiaľ slabé postavenie a aj možnosti pre pracovné pozície s vysokokvalifikovanou pracovnou silou.

Po oficiálnej časti si v sprievode pána dekana prezreli laborátoria fakulty.

 

 DSC 0008

 

DSC 0010

 

DSC 0016

 

DSC 0020

 

DSC 0032

 

DSC 0034

 

DSC 0037

 

DSC 0042

 

DSC 0052

 

DSC 0056

 

DSC 0057